James Dean

Enkelte skuespillere skiller seg ut fra mengden. Det er noe med deres stil som føles genuint. Som oftest er dette fordi de egentlig ikke spiller – de er bare seg selv foran et kamera. De er i ekte live som de er på lerretet. James Dean var en av disse skuespillerne. De som kanskje ikke var ment til å være skuespillere. Et ikon for en hel generasjon.

James Dean var et ikon for en hel generasjon amerikanere og europeere, millioner av mennesker satt fastklistret til TV-skjermene når en film med den unge stjernen ble vist. Han var 50-tallets Brad Pitt, men James Dean var nok en langt mer komplisert og dyp person. Rebel Without a Cause var en meningsfull, actionfylt film som rystet USA og skapte store debatter. Dean var bare i 20-årene når han ble en verdenskjendis, og man kunne se i hans filmer at den unge mannen levde et farlig liv. Som mange andre på den tiden elsket han raske biler og alkohol – man kunne ofte se ham dra rett fra en TV-filming til en racerbane der han deltok i ulike turneringer og mesterskap.

Omkom i bilulykke som 24-åring

Dean likte dog også å kjøre raskt i fritiden, og det var dette som kostet ham livet. 24 år gammel mistet han kontrollen midt på lyse dagen og kolliderte med en annen bil. Bilmekanikeren han hadde i passasjersetet overlevde, det gjorde også han som satt bak rattet av den andre bilen. James Dean gikk bort, og fikk navnet sitt tilføyd på listen over unge stjerner som mistet kontrollen. Paul Walker er et mer moderne eksempel.